Πριν από 13 χρόνια ξεκίνησα το blog μου και αυτή η απόφαση μου άλλαξε τη ζωή. Σήμερα θα σας δείξω πώς να κάνετε κι εσείς το ίδιο! Πώς δηλαδή να δημιουργήσετε site ή το blog μόνοι σας ακόμα κι αν δεν έχετε τις τεχνικές γνώσεις.
Εκείνη την περίοδο είχα σταματήσει να εργάζομαι κι έμενα στο σπίτι με τα παιδιά, μέχρι να μεγαλώσουν λίγο και να πάνε σχολείο.
Και παρόλο που απολάμβανα το νέο μου ρόλο ως μαμά ήθελα να δώσω διέξοδο στη δημιουργικότητά μου και να φτιάξω κάτι δικό μου μέσα από το σπίτι. Δεν άργησα να πάρω την απόφαση ότι θα ξεκινούσα το δικό μου blog και να δω πού θα με οδηγήσει…
Τότε δεν ήμουν διατεθειμένη να επενδύσω χρήματα για να το φτιάξω, γιατί το έβλεπα περισσότερο ως διέξοδο και χόμπι.
Έτσι δεν απευθύνθηκα σε κάποιον επαγγελματία και ξεκίνησα μόνη μου παρόλο που δεν είχα τεχνικές γνώσεις!
Ψάχνοντας στο Google, διαπίστωσα ότι είχα εκατοντάδες επιλογές το οποίο σήμαινε ότι είχα και 100άδες αποφάσεις να πάρω. Πολλές από τις πληροφορίες που βρήκα δεν ίσχυαν καν πλέον – αλλά δεν το ήξερα. Το internet αλλάζει τόσο γρήγορα, αλλά οι πληροφορίες που είχε ανεβάσει κάποιος πριν από έναν χρόνο ήταν ακόμα εκεί.
Ήταν δύσκολο να ξέρω ποιες πληροφορίες ήταν σωστές και ποια επιλογή ήταν η καλύτερη για μένα και για αυτό έκανα αρκετά λάθη.
Στο σημερινό post και βίντεο, θα σας γλυτώσω από την ταλαιπωρία και την αγωνία της αναζήτησης. Θα σας βοηθήσω να ξεκαθαρίσετε ποιες είναι οι επιλογές σας και να καταλήξετε στον δρόμο που σας ταιριάζει περισσότερο.
Συγκεκριμένα θα καλύψω τα εξής θέματα:
- Γιατί να ξεκινήσετε site ή blog (και μπορεί να μοιάζει περιττό να το συζητήσουμε εδώ, αλλά πιστέψτε με είναι το Α και το Ω για να μπορέσετε να επιλέξετε ποιο θα είναι το επόμενό σας βήμα)
- Τι από τα δύο χρειάζεστε: Site ή blog (και ποια η διαφορά)
- Πώς να δημιουργήσετε site ή blog μόνοι σας μέσω του Papaki. Θα σας δείξω τρόπους: με το Website Builder και με το WordPress.
Γιατί;
Ας κάνουμε όμως ένα βήμα πίσω και ας δούμε το ΓΙΑΤΙ.
Το δικό μου ΓΙΑΤΙ τότε, ήταν να κάνω κάτι δημιουργικό. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε και μία κρυφή ελπίδα ότι θα μπορούσε να γίνει κάποτε επάγγελμα, αλλά καθώς ήταν τόσο καινούργιο, δεν ήξερα αν υπήρχε περίπτωση να τα κατάφερνα να κάνω κάτι τέτοιο.
Το θέμα όμως δεν ήταν γιατί ξεκίνησα εγώ. Το θέμα είναι γιατί θέλετε να έχετε blog ή site ΕΣΕΙΣ;
Ο πρώτος λόγος είναι σίγουρα ο προφανής: Στις μέρες μας αν δεν έχετε διαδικτυακή παρουσία, χάνετε ευκαιρίες.
Πέρα όμως από αυτό, πρέπει να ψάξετε λίγο βαθύτερα και να αναρωτηθείτε τι ακριβώς επιδιώκετε από την online παρουσία σας. Γιατί αυτό, θα το κάνει πολύ πιο εύκολο να επιλέξετε ποιο θα είναι το επόμενό σας βήμα.
Για παράδειγμα:
Αν είστε επαγγελματίας, π.χ. ψυχολόγος, φωτογράφος, γυμναστής, ο λόγος που μπορεί να θέλετε blog ή site είναι για να σας βρουν άνθρωποι όταν ψάχνουν λύση στο πρόβλημά τους σωστά;
Όμως υπάρχουν πολλών ειδών online παρουσίες. Για παράδειγμα, όταν έχετε σελίδα στο facebook ή account στο Instagram, έχετε online παρουσία.
Εδώ λοιπόν θέλω να πω κάτι πάρα πολύ σημαντικό:
Αν είστε επαγγελματίας, δεν μπορείτε να βασίζεστε στα social media για τη διαδικτυακή σας παρουσία. Γιατί;
Γιατί πρώτον το Facebook ή το Instagram έχουν τους δικούς τους κανόνες και αλγόριθμους κλπ. Και όπως ίσως να ξέρετε δεν δείχνουν τα posts σας παρά μόνο σε ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό από τους followers σας. Αυτό το ποσοστό με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται ολοένα και μικρότερο. Αν θέλετε να εμφανίζεστε στους followers σας μέσα από τα social media θα πρέπει να πληρώνετε διαφήμιση.
Κάτι όμως που είναι επίσης σημαντικό και λίγοι συνειδητοποιούν είναι το εξής: Κάποιος που ψάχνει λύση στο πρόβλημά του δεν θα μπει στο Instagram ή στο facebook για να βρει τη λύση.
Θα μπει στο Google. Όπου θα πρέπει να του βγει το δικό σας site ή blog.
Τι; Site ή blog;
Το δεύτερο στο οποίο θα ήθελα να απαντήσω είναι ποια είναι η διαφορά μεταξύ του site και του blog. Στο post Τι είναι blog και ποια η διαφορά του από ένα site, έχω γράψει αναλυτικά ποιες είναι διαφορές. Σήμερα όμως θα ήθελα να το απλουστεύσω ακόμα περισσότερο για να καταλάβετε αμέσως τη διαφορά και τι από τα δύο χρειάζεστε.
Και ξεκινάω με το εξής: Όλα τα blogs είναι sites. Αλλά όλα τα sites δεν είναι blogs.
Βlog είναι μια μορφή site – website, στην οποία οι αναρτήσεις (τα posts) εμφανίζονται χρονολογικά ιεραρχημένα όπως σε ένα παραδοσιακό ημερολόγιο.
Παλαιότερα όταν λέγαμε blog εννοούσαμε αυτό ακριβώς: ένα online “ημερολόγιο”. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Ναι βέβαια κάποιος μπορεί να ξεκινήσει blog για να καταγράφει τη ζωή του. Αλλά κάποιος άλλος για να ανεβάζει τα άρθρα του ώστε να υποστηρίξει την επαγγελματική του δραστηριότητα.
Όμως δεν έχουν όλα τα blog την ίδια μορφή και καμιά φορά είναι δύσκολο να καταλάβεις αν αυτό που επισκέπτεσαι είναι blog και αν είναι φτιαγμένο σε πλατφόρμα blog ή όχι. Η πρώτη σελίδα ενός blog μπορεί να είναι μια στατική σελίδα (να μην εμφανίζει δηλαδή τις τελευταίες αναρτήσεις).
Αλλά το θέμα είναι εσείς τι χρειάζεστε; Blog ή site;
Η απάντηση είναι απλή:
Αν θέλετε να φτιάξετε ένα στατικό site που να αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό σελίδων με τις βασικές πληροφορίες για εσάς ή την επιχείρησή σας και δεν έχετε στόχο να ανεβάσετε συνεχώς νέο περιεχόμενο (νέα άρθρα δηλαδή) χρειάζεστε site.
Φτιάχνετε λοιπόν ένα site που έχει συγκεκριμένο αριθμό σελίδων.
Θα φτιάξετε μία σελίδα στην οποία θα αναφέρετε τις υπηρεσίες σας για παράδειγμα. Μια δεύτερη σελίδα με το βιογραφικό σας. Μια τρίτη σελίδα επικοινωνίας, με πληροφορίες για το πώς να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας. Μπορείτε να βάλετε όποιες ακόμα σελίδες θέλετε, τυχαία παραδείγματα έδωσα.
Το site αυτό, θα βρίσκεται στο domain της επιλογής σας ώστε κάποιος να μπορεί να μπορεί να το πληκτρολογεί στο browser του για να πάρει πληροφορίες για εσάς. Ή να μπορεί να σας βρίσκει από τις μηχανές αναζήτησης.
Τώρα αν θέλετε να φτιάξετε μια μορφή site την οποία να εμπλουτίζετε συνέχεια με νέο περιεχόμενο, με νέες αναρτήσεις, με νέα άρθρα σχετικά με τη δουλειά σας, αν θέλετε να έχει σχόλια ώστε να υπάρχει κάποιου είδους διάλογος με το κοινό, χρειάζεστε blog.
Δηλαδή το blog, δεν είναι στατικό, είναι δυναμικό γιατί προσθέτετε συνέχεια νέο περιεχόμενο.
Πώς;
Σήμερα θα σας δείξω πώς να φτιάξετε site και blog μέσω του papaki, με το οποίο έχω ενώσει τις δυνάμεις μου για τη δημιουργία αυτού του post.
Το Papaki είναι η εταιρεία που μπορούμε να κατοχυρώσουμε το domain name μας, το URL δηλαδή που θα πληκτρολογεί κάποιος για να μας βρει online. Επίσης, στο Papaki μπορούμε να αγοράσουμε και το hosting μας, δηλαδή τον χώρο στο διαδίκτυο, στον οποίο φιλοξενούμε αυτό που θα κατασκευάσουμε
Όπως είπα και στο ξεκίνημα του βίντεο σας δείξω δύο διαφορετικούς τρόπους για να φτιάξετε site ή blog.
Μέσω του Website Builder και μέσω του WordPress, το οποίο θα εγκαταστήσετε στο δικό σας πακέτο hosting.
Είναι και οι δύο εύκολοι τρόποι αλλά ο ευκολότερος είναι ο πρώτος, το Website Builder.
Με το Website Builder μέσα σε λίγη ώρα μπορείτε να έχετε το site σας online. Όμως μια και σήμερα θα σας δείξω δύο τρόπους, προτείνω να το προτιμήσετε μόνο αν ζητάτε κάτι απλό, γρήγορο και στατικό. Αν θέλετε ένα μικρό site δηλαδή που να αποτελείται από κάποιες βασικές σελίδες.
Και με το WebSite Builder μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργικότητα του blog, αλλά προσφέρει βασικές λειτουργίες.
Αν το blog είναι αυτό που σας ενδιαφέρει, καλύτερα να το φτιάξετε μέσω της νούμερο ένα πλατφόρμας δημιουργίας blog στον κόσμο, της πλατφόρμας WordPress.
Ούτε για το WordPress χρειάζεστε ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, όμως χρειάζεται να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο.
Σήμερα θα σας δείξω τα βασικά και αν θελήσετε να εκπαιδευτείτε ακόμα περισσότερο μπορείτε να μάθετε είτε από μόνοι σας είτε μέσα από μαθήματα. Εγώ για παράδειγμα κάνω μαθήματα blogging κι εκπαίδευση πάνω στο WordPress.
Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ:
Ελπίζω το σημερινό post να σας βοήθησε να ξεκαθαρίσετε με ποια από τις επιλογές που υπάρχουν θα κάνετε το επόμενό σας βήμα online και να σας ενέπνευσε να ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατόν.
Καλή επιτυχία!
Αφήστε μια απάντηση