Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν blog είναι να βρουν χρόνο να γράφουν συστηματικά. Και το ξέρω κι εγώ και από προσωπική πείρα χρόνων. Το πρώτο μου blog, έκλεισε τα 14 χρόνια ζωής, ενώ αυτό εδώ κοντεύει 5!
Στις μέρες μας κανείς δεν έχει ελεύθερο χρόνο. Και υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να κάνεις online που… δεν ξέρεις τι να πρωτοκάνεις. Μέχρι να κάνεις μία βόλτα από το instagram, το TikTok ή το facebook ή όπου αλλού έχεις online παρουσία και να δεις πώς πήγαν τα posts σου, να απαντήσεις στα σχόλιά σου ή στα dms σου, πέρασε μία ώρα, χαλαρά!
Άσε που κάθε ένα από αυτά τα μέσα, έχει όλο και περισσότερες απαιτήσεις. Το instagram, ήταν κάποτε για δημοσίευση φωτογραφιών. Μετά άρχισε να προωθεί περισσότερο όσους δημοσίευαν βίντεο στo feed τους (έπρεπε λοιπόν να ανεβάζεις και φωτογραφίες και βίντεο για να “τα πας καλά”). Μετά βγήκαν τα stories και έπρεπε να αρχίσεις να ανεβάζεις και stories, γιατί αλλιώς εξαφανιζόσουν. Μετά βγήκαν τα reels και τώρα πια αν δεν ανεβάζεις reels, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις.
Έτσι λοιπόν όλα ξεκινούν από το τι στόχο έχεις. Για ποιο λόγο είσαι online; Και για να έρθουμε στο θέμα μας γιατί να βρεις χρόνο να γράψεις στο blog σου; Υπάρχει νόημα στο να ανεβάζεις posts στο blog σου ή καλύτερα να αφιερώνεις το χρόνο σου αλλού;
Για μένα η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Όπως γράφω αναλυτικά και στο post Οι αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook και τι σημαίνει για τους bloggers το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι bloggers είναι να αφιερώνουν λίγο χρόνο στη δημιουργία περιεχομένου στο blog τους και πολύ χρόνο στα social media. Όμως όταν χτίζεις την παρουσία σου μόνο στα social media, είναι σαν να χτίζεις το σπίτι σου σε νοικιασμένο οικόπεδο. Γιατί τον λογαριασμό σου στα social media μπορεί να στον πάρουν ανά πάσα στιγμή.
Εξάλλου τα posts σου τα social media έχουν διάρκεια ζωής λίγων ωρών ενώ τα posts στο blog σου, θα εξακολουθήσουν να προσελκύουν αναγνώστες για χρόνια.
Ας πούμε λοιπόν ότι θέλετε να χτίσετε το σπίτι σας στο δικό σας οικόπεδο και ψάχνετε ιδέες για το πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά.
Να κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γράφετε γρήγορα και εύκολα για το blog σας.
Αποφασίστε πόσο συχνά θα γράφετε
Συστηματικό blogging, δεν σημαίνει απαραίτητα και συχνό blogging.
Εσείς πόσο συχνά μπορείτε να γράφετε; Μία φορά την εβδομάδα; Μία φορά στις 15; Κάθε πόσο; Είναι προτιμότερο να γράφετε συστηματικά αλλά αραιά, παρά τη μία εβδομάδα να γράφετε κάθε μέρα και μετά να εξαφανίζεστε για 2 μήνες.
Να διατηρείτε μία λίστα ιδεών
Είναι σημαντικό να σημειώνετε τις ιδέες σας για post σε μία λίστα ιδεών. Η λίστα μπορεί να είναι σε χαρτί, στον υπολογιστή, στο κινητό – ό,τι σας βολεύει. Αλλά δεν μπορεί να είναι στο μυαλό σας.
Γιατί αν βρείτε μισή ώρα κενό να γράψετε ένα post και δεν έχετε έτοιμη μία λίστα ιδεών, είναι δύσκολο να βρείτε εκείνη τη στιγμή ΚΑΙ την ιδέα.
Την πρώτη φορά που θα καθίσετε να καταγράψετε τις ιδέες σας, μπορείτε να βάλετε ένα χρονόμετρο και να καθίσετε να 20 λεπτά, μισή ώρα, να καταγράψετε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό. Χωρίς να ασχοληθείτε σε αυτή την πρώτη φάση αν είναι καλές οι ιδέες ή όχι. Το μυστικό είναι να γράψετε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό κυριολεκτικά! Μερικές φορές, μια απλή ιδέα μπορεί, όταν θα την δείτε με φρέσκο μάτι, να οδηγήσει σε μία άλλη και αυτή σε μία τεράστια επιτυχία.
Τη λίστα αυτή θα την εμπλουτίζετε συστηματικά. Και θα σας λύνει τα χέρια όταν θέλετε να καθίσετε να γράψετε κάτι για το blog.
Οργανωθείτε καλύτερα
Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό διατηρείτε το blog σας, το να παραμένετε οργανωμένοι είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχετε να κάνετε. Στο blogging, παραμένετε οργανωμένοι όταν “δίνετε ραντεβού με τον εαυτό σας” για όλα όσα έχετε να κάνετε και κυρίως για το πότε θα γράψετε. Αν σημειωθεί, θα πραγματοποιηθεί. Αν δεν σημειωθεί, μπορεί να μην πραγματοποιηθεί.
Μπορείτε επίσης να διατηρείτε ένα ημερολόγιο περιεχομένου (content calendar) που θα σας βοηθήσει να προγραμματίζετε καλύτερα τα posts σας σε βάθος χρόνου.
Βάλτε όλες αυτές τις ιδέες που γράψατε χειρόγραφα, στο ημερολόγιο περιεχομένου (χρησιμοποιήστε το Trello, το Asana, τα Google Sheets). Κοιτάζοντας το ημερολόγιο, εκτός του ότι δεν θα ψάχνετε από το μηδέν το τι θέλετε να γράψετε, μπορείτε να συμπληρώνετε κενά, να βλέπετε πιο ξεκάθαρα σε ποιο θέμα θέλετε να εστιάσετε περισσότερο αλλά και να παραμείνετε συνεπείς στο πρόγραμμα, αναλαμβάνοντας δράση.
Χρησιμοποιήστε πρότυπα δημιουργίας posts
Στο post μου Η ανατομία ενός τέλειου post αποκαλύπτω την αγαπημένη μου φόρμουλα δημιουργίας ενός σπουδαίου post. Όταν χωρίσεις το post σου σε μέρη (π.χ. εισαγωγή, κύριο μέρος, επίλογος, call to action κλπ) γίνεται πιο εύκολο να γράψεις το post. Λες: “τι έχω να κάνω τώρα; Α ναι, να γράψω το κύριο θέμα, ή να γράψω την εισαγωγή”. Και έτσι παραμένεις εστιασμένος και ξέρεις ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενό σου βηματάκι.
Θέλετε το πρότυπο; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου και ως δώρο καλωσορίσματος θα λάβετε το αρχείο “Η ανατομία ενός τέλειου post” στη στιγμή.
Φιλοξενήστε guest posts
Ο θεσμός του guest post είναι πολύ διαδεδομένος. Δίνετε τη δυνατότητα σε άλλους bloggers να γράψουν posts για το blog σας και στη συνέχεια μπορείτε αν θέλετε να γράψετε κι εσείς με τη σειρά post για το δικό τους blog.
Με αυτό τον οι αναγνώστες σας θα γνωρίσουν ένα νέο πρόσωπο και θα διαβάσουν κάτι χρήσιμο το οποίο δεν θα έχετε κουραστεί να γράψετε. Και αν επιλέξετε να γράψετε κι εσείς σε άλλο blog, θα σας γνωρίσουν αναγνώστες που δεν σας γνώριζαν ως τώρα.
Μπορείτε να προτείνετε εσείς ιδέες για το θέμα της ανάρτησης ή αφήστε τον guest blogger να επιλέξει αυτός, μέσα στα πλαίσια θεματολογίας του blog σας.
Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξετε μια στήλη με συνεντεύξεις, στην οποία εκτός από τον πρόλογο και τις ερωτήσεις, όλο το υπόλοιπο υλικό θα σας έρχεται έτοιμο από τον συνεντευξιαζόμενο.
Γράψτε απλά και σύντομα ποστ
Όπως γράφω και στο πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα blog post το Google αγαπά τα μεγάλα ποστ και τα επιβραβεύει ανεβάζοντάς τα ψηλά στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Όμως, δεν είναι πάντα εφικτό να γράφετε μακροσκελή ποστ. Όταν δεν έχετε χρόνο, από το να μην ασχοληθείτε καθόλου με το blog σας, επιλέξτε να γράψετε μικρά και σύντομα ποστ.
Εξάλλου αν μπορέσετε να πείτε αυτό που θέλετε να πείτε σύντομα και περιεκτικά, οι αναγνώστες σας (που μπορεί επίσης να μην έχουν πολύ χρόνο) θα το εκτιμήσουν.
Μια άλλη ιδέα είναι να δημιουργήσετε μια σειρά σύντομων posts που θα περιλαμβάνουν links για άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που βρήκατε σε άλλα sites.
Δώστε τη δική σας οπτική γωνία
Το να γράψετε τη γνώμη σας για κάτι που είδατε αλλού είναι μια γρήγορη και εύκολη ιδέα για ποστ, χωρίς να ρίχνετε την ποιότητα του περιεχομένου – το αντίθετο! Είτε πρόκειται για κάτι που διαβάσατε σε ένα βιβλίο είτε για ένα βίντεο που είδατε στο YouTube, γράψτε για αυτό, πρόσθεστε το link για να παραπέμψετε τους αναγνώστες σας στην πηγή (ή ενσωματώστε το βίντεο) και συμπληρώστε την ανάρτηση με λίγα λόγια για το τι πιστεύετε εσείς, πόσο σας συγκίνησε/θύμωσε/παρακίνησε/ενέπνευσε/έκανε να σκεφτείτε.
Ελπίζω οι παραπάνω ιδέες να σας δώσουν έμπνευση για να γράφετε στο blog σας συστηματικά, ακόμα κι αν δεν έχετε ελεύθερο χρόνο. Εσείς τι θα προσθέτατε; Πώς δημιουργείτε περιεχόμενο όταν είστε πιεσμένοι από πλευράς χρόνου; Θα χαρώ να διαβάσω τις ιδέες σας στα σχόλια!
Κωνσταντίνος Σταμούλος λέει
Χρήσιμη η παρουσία σας και τόσο διακριτική συνάμα!!
Aspa Tsamadi λέει
Ευχαριστώ! Το εκτιμώ!