Οι κατηγορίες και οι ετικέτες είναι οι δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ταξινομήσετε το περιεχόμενό σας (δηλαδή τα posts σας) στο blog σας.
Συχνά με ρωτάνε ποια είναι η διαφορά μεταξύ κατηγοριών και ετικετών, αν μπορούμε να καταχωρήσουμε κάποιο post σε παραπάνω από μία κατηγορίες, πόσες ετικέτες να προσθέσουμε σε κάθε post και άλλες σχετικές ερωτήσεις. Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα post για να απαντήσω σε όλες αυτές τις απορίες.
Κατηγορίες
Οι κατηγορίες χωρίζουν το περιεχόμενο του blog σας στα κύρια θέματα για τα οποία γράφετε και βοηθάνε στο να σχηματιστεί η βασική δομή του blog.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα blog μαγειρικής. Θα μπορούσατε να χωρίσετε τα posts σας στις εξής κατηγορίες:
- Ορεκτικά
- Ζυμαρικά
- Κρεατικά
- Πουλερικά
- Θαλασσινά
- Επιδόρπια
Οι 6 αυτές κατηγορίες θα ήταν οι κύριες κατηγορίες του blog και θα σχημάτιζαν τη βασική δομή.
Πρόκειται βέβαια για ένα παράδειγμα. Κανείς δε λέει ότι ένα blog μαγειρικής πρέπει να συμπεριλαμβάνει αυτές τις κατηγορίες. Θα μπορούσε να μην έχει καθόλου συνταγές για ορεκτικά, για παράδειγμα. Ή οι κύριες κατηγορίες θα μπορούσαν να είναι:
- Πρωινό
- Μεσημεριανό
- Σνακ
- Βραδινό
Ή θα μπορούσαν να είναι:
- Vegetarian
- Κρεατικά και Πουλερικά
- Πίτες και Ζυμαρικά
Ή ακόμα θα μπορούσε να είναι χωρισμένο ανά κουζίνα: Ελληνική κουζίνα, Γαλλική κουζίνα, Κινέζικη κλπ. Οι επιλογές είναι απεριόριστες!
Πριν να δημοσιεύσετε κάποιο post, επιλέγετε σε ποια από τις κύριες κατηγορίες θα καταχωρήσετε το post.
Τις κατηγορίες σας καλό είναι να τις βάλετε και στο κύριο μενού του blog ώστε να είναι εύκολο για τους επισκέπτες σας να περιηγηθούν.
Το WordPress σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε και υποκατηγορίες. Για παράδειγμα στο πρώτο παράδειγμα που δώσαμε, τα κρεατικά θα μπορούσαν να χωριστούν ακόμα περισσότερο στις υποκατηγορίες “Μοσχάρι” και “Χοιρινό”. Παρ’ όλο που είναι δελεαστικό να μπούμε στη διαδικασία να δημιουργούμε πολλές κατηγορίες και υποκατηγορίες, καλύτερα να μην παρασυρθούμε. Η δημιουργία κατηγοριών ή/και υποκατηγοριών θέλει προσεκτική σκέψη, αλλά συνήθως “όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά”.
Ετικέτες
Οι ετικέτες (tags) δίνουν μία επιπλέον διάσταση στην ταξινόμηση του blog μας. Πρόκειται για λέξεις-κλειδιά που χαρακτηρίζουν ένα post και είναι συνήθως πολύ περισσότερες από όσες οι κατηγορίες. Ένα post μπορεί να έχει την ίδια ετικέτα, σε όποια κατηγορία κι αν βρίσκεται.
Ας δούμε κάποιες ετικέτες που θα ταίριαζαν σε ένα blog μαγειρικής.
Ετικέτες: Παραδοσιακό, εύκολο, γρήγορο, light, φούρνος, τηγάνι, χύτρα ταχύτητος, κινέζικο, μεξικάνικο, ιταλικό, γρήγορο, για παιδιά, για κατάψυξη, Χριστουγεννιάτικο, Πασχαλινό, για τη δουλειά, καλοκαιρινό κλπ.
Ας το δούμε και στην πράξη με ένα παράδειγμα. Σε μία μεξικάνικη συνταγή “Burritos με λαχανικά” θα μπορούσαμε να βάλουμε ετικέτες: μεξικάνικο, στο φούρνο, εύκολο, vegetarian κλπ. Κάποιος αναγνώστης μας λοιπόν, αφού θα διαβάσει τη συνταγή μας, μπορεί να πατήσει την ετικέτα μεξικάνικο και να δει μεξικάνικες συνταγές που μπορεί να υπάρχουν σε άλλες κατηγορίες.
Να πούμε βέβαια ότι δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιούμε ετικέτες, ούτε είναι υποχρεωτικό να εμφανίζονται οι ετικέτες κάτω από το κάθε μας post. Επίσης κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί ετικέτες, αλλά να έχει επιλέξει να μην τις εμφανίζει κάτω από τα posts του.
Συχνές Ερωτήσεις
Μπορώ να ταξινομήσω ένα post σε περισσότερες από μία κατηγορίες;
Ναι, μπορείτε να βάλετε ένα post σε περισσότερες από μία κατηγορίες. Είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να μην μπορείτε να ταξινομήσετε ένα post σε μία μόνο κατηγορία, αλλά αν σας συμβαίνει συνέχεια, ίσως θα χρειαστεί να αναθεωρήσετε τη βασική δομή του blog σας.
Πόσες κατηγορίες και πόσες ετικέτες μπορώ να δημιουργήσω;
Παρ’ όλο που δεν υπάρχει περιορισμός και μπορείτε να δημιουργήσετε όσες κατηγορίες θέλετε, το θέμα της δημιουργίας κατηγοριών χρειάζεται προσεκτική σκέψη από την αρχή. Ο αριθμός των κατηγοριών εξαρτάται από το πόσο πολύπλοκο είναι το blog, από το αν θα έχετε υποκατηγορίες ακόμα και από το πόσο συχνά θα γράφετε. Αν έχετε ένα site με 20 κατηγορίες αλλά γράφετε περιστασιακά, κάποιες από τις κατηγορίες θα παραμείνουν άδειες.
Οι ετικέτες μπορούν να είναι πολλές περισσότερες, αλλά και πάλι καλύτερα να μην παρασυρθείτε. Μη δημιουργείτε ετικέτες που δεν θα ξαναχρησιμοποιήσετε ποτέ. Το νόημα είναι να δημιουργήστε ετικέτες που ταξινομούν τα posts σας σε ομάδες. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε όλες σας τις ετικέτες από την πρώτη μέρα, αλλά προσθέτοντας κάποια νέα ετικέτα στο post σας, κάντε στον εαυτό σας την ερώτηση: “Αυτή την ετικέτα θα την ξαναχρησιμοποιήσω στο μέλλον;”
Πού βρίσκονται οι κατηγορίες στην πλατφόρμα του Blogger;
Η πλατφόρμα του Blogger δεν έχει κατηγορίες. Ταξινομεί τα posts μόνο με ετικέτες. Επομένως αν έχετε τo blog σας σε Blogger θα πρέπει να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ετικέτες ως κύριες κατηγορίες (δηλαδή οι ετικέτες σας να είναι λίγες και θα χωρίζουν το blog σας στα κύρια θέματα για τα οποία γράφετε) είτε να χρησιμοποιείτε τις ετικέτες σας ως λέξεις-κλειδιά και να μην ταξινομείτε τα posts σας σε κύριες κατηγορίες.
Αν ποτέ αποφασίσετε να φτιάξετε το blog σας σε self-hosted WordPress (το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα) θα προσαρμόσετε τη δομή του blog σας ανάλογα.
Συμπερασματικά
Οι κατηγορίες και οι ετικέτες είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στο να ταξινομήσουμε το περιεχόμενο του blog μας, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στους αναγνώστες μας. Μπορεί επίσης να παίξουν το δικό τους ρόλο και στο SEO, δηλαδή στην βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης. Στο WordPress υπάρχουν plugins όπως το Yoast SEO που μας δίνουν έλεγχο για το ποια στοιχεία της ταξινόμησης θέλουμε να “δουν” οι μηχανές αναζήτησης και ποια όχι.
Πιστεύω όμως ότι οι αποφάσεις για το πώς θα ταξινομήσουμε τα posts θα πρέπει να λαμβάνονται με κίνητρο την καλή εμπειρία χρήστη. Εξάλλου η καλή εμπειρία χρήστη σχετίζεται άμεσα με την κατάταξή μας στις μηχανές αναζήτησης. Ας αφιερώσουμε το χρόνο να κάνουμε σωστό σχεδιασμό από την αρχή για καλύτερα και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα.
Νίκος λέει
Πάρα πολύ χρήσιμο Άρθρο.
Aspa Tsamadi λέει
Χαίρομαι που οι πληροφορίες βοήθησαν!