“Δεν απέτυχα. Απλά βρήκα 10.000 τρόπους που δεν δούλεψαν” είπε ο Thomas Edison. Η αποτυχία λοιπόν είναι σχετική μια και ο δρόμος προς την επιτυχία είναι σπαρμένος με λάθη!
Παρ’ όλα αυτά είναι προτιμότερο να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων παρά από τα δικά σου λάθη.
Έτσι, έχοντας μελετήσει εκατοντάδες blogs από όλο τον κόσμο κι έχοντας συζητήσει με εκατοντάδες bloggers, κατέγραψα τα μεγαλύτερα λάθη προκειμένου να μάθουμε από αυτά και μπορέσουμε να τα αποφύγουμε.
Ας τα δούμε:
[clickToTweet tweet=”Είναι προτιμότερο να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων παρά από τα δικά σου λάθη.” quote=”Είναι προτιμότερο μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων παρά από τα δικά σου λάθη.”]
1. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο ξεκινάνε (ή για ποιο λόγο συνεχίζουν)
O Simon Sinek στην ομιλία του How great leaders inspire action, εξηγεί τι είναι αυτό που έκανε την Apple, τον Martin Luther King ή τους αδελφούς Wright να φτάσουν στην κορυφή. Είναι μια απλή ιδέα. Ότι όλοι τους ξεκίνησαν από το “Γιατί” (και όχι το “πως” ή το “τι”).
Ένα ξεκάθαρο “γιατί” δίνει κίνητρο, δίνει δύναμη και βοηθάει στην επίτευξη οποιουδήποτε στόχου.
O Zig Ziglar στο βιβλίο του See you at the top γράφει:
Για να τονίσω την σημασία των στόχων, φαντάζεστε τον Sir Edmund Hillary, που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ, να εξηγεί πώς τα κατάφερε; Σκεφτείτε να έλεγε ότι μια μέρα είχε βγει για περπάτημα και έτυχε να βρεθεί στην κορυφή του ψηλότερου βουνού στον κόσμο.
Είναι αστείο να βλέπεις το σκίτσο με τον άνθρωπο με το κουστούμι στην κορυφή του Έβερεστ! Σπουδαία υπενθύμιση ότι αν δεν ξέρεις για ποιον ακριβώς λόγο ξεκινάς το blog σου και δεν αποφασίσεις πού θέλεις να πας, δε θα φτάσεις ποτέ εκεί – έτσι τυχαία.
2. Παίρνουν καθοδήγηση από λάθος πηγές
Προκειμένου να μπορέσεις να καταφέρεις να φτάσεις στον στόχο σου χρειάζεσαι σωστή καθοδήγηση. Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε στην εποχή του internet και έχουμε πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση του κόσμου. Επειδή ακριβώς όμως είναι τόσο εύκολο για τον καθέναν να ανεβάσει πληροφορίες και συμβουλές στο internet, πολλές από αυτές είναι λάθος.
Τι καρπούς έχει στο δέντρο αυτός που δίνει τις συμβουλές;
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ό,τι ίσχυε πριν από 1 μήνα, δεν ισχύει απαραίτητα και σήμερα. Τα πράγματα στον online κόσμο αλλάζουν ραγδαία!
Να ένα μικρό παράδειγμα που αφορά τα social media: Αν πριν από λίγο καιρό με είχατε ρωτήσει πώς να μοιραστείτε το post σας στο Pinterest προκειμένου να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στο blog σας, θα σας έλεγα να το δημοσιεύσετε χωρίς hashtag. Tα hashtags είναι για το instagram, το twitter, άντε και το facebook. Αλλά στο Pinterest έκαναν κακό.
Αν με ρωτούσατε σήμερα θα σας έλεγα ακριβώς το αντίθετο. Το Pinterest ανακοίνωσε πρόσφατα αλλαγές που αφορούν τα hashtags και πλέον είναι σε όφελός μας να τα χρησιμοποιούμε. Όποιος όμως γκουγκλάρει πληροφορίες για το πώς να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το Pinterest για να προωθήσει το blog του, πιθανόν να πέσει πάνω στις λάθος πληροφορίες (που πριν από ένα μήνα ήταν σωστές).
3. Δεν ξεκινούν καν
Ο Mark Twain είπε: “Είκοσι χρόνια από τώρα θα είστε πιο απογοητευμένοι για τα πράγματα που δεν κάνατε παρά για αυτά που κάνατε. Γι’ αυτό, λύστε τους κάβους. Σαλπάρετε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερευνήστε, ονειρευτείτε, ανακαλύψτε.”
Αν έχετε όνειρο να αποκτήσετε το δικό σας blog τώρα είναι η καλύτερη στιγμή. Ξέρω πόσο μεγάλος είναι ο πειρασμός να το αναβάλετε για λίγο, μέχρι να νιώσετε περισσότερο έτοιμοι. Ο Seth Godin όμως έλεγε σε μια συνέντευξή του ότι οι παίκτες που κερδίζουν στα τηλεπαιχνίδια γνώσεων (από αυτά που πρέπει να πατήσεις ένα κουμπί για να απαντήσεις) δεν είναι οι καλύτεροι. Είναι όμως καλύτεροι στο να πατάνε το κουμπί πριν από όλους τους άλλους.
Και ο τρόπος που το καταφέρνουν αυτό είναι πατώντας το κουμπί πριν να είναι σίγουροι ότι ξέρουν την απάντηση. Μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι μάλλον ξέρουν την απάντηση, το πατάνε. Κάποιες φορές την ξέρουν, κάποιες δεν την ξέρουν. Αλλά διεκδικούν την ευκαιρία να απαντήσουν και συνήθως κερδίζουν.
Παρ’ όλο που μοιάζει λάθος να πατήσεις το κουμπί πριν να είσαι σίγουρος, το να μην το πατήσεις ποτέ είναι σίγουρα λάθος!
Είναι κρίμα να περιμένουμε πάντα τις ιδανικές συνθήκες γιατί οι ιδανικές συνθήκες δε θα έρθουν ποτέ. Είναι κρίμα να αφήνουμε άλλους που έχουν λιγότερες ικανότητες, γνώσεις και προσόντα να προχωράνε, ενώ εμείς μένουμε πίσω απλά περιμένοντας τις ιδανικές συνθήκες.
Είστε έτοιμοι να αποκτήσετε το blog των ονείρων σας; Ξεκινήστε από τα δωρεάν μαθήματα 123 Blog. Κάντε εγγραφή εδώ και θα τα πούμε στην τάξη.
Αφήστε μια απάντηση