Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι νέοι bloggers είναι πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα blog post.
Όταν κάνουν σε εμένα αυτή την ερώτηση οι μαθητές μου, η απάντηση που τους δίνω δεν τους ικανοποιεί… Γιατί η απάντηση είναι πάντα “Εξαρτάται”.
Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει σωστή απάντηση για το πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα blog post. Το πόσο καλά θα πάει ένα post εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από το μέγεθός του.
Επίσης πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει “πόσο καλά θα πάει ένα post”. Τι εννοούμε με αυτή την φράση; Εννοούμε πόσα likes θα κερδίσει; Εννοούμε πόσοι θα το διαβάσουν; Εννοούμε πόσο καλά θα πάει στις μηχανές αναζήτησης; Τι ακριβώς εννοούμε;
Ας εξετάσουμε κάποια από αυτά τα ερωτήματα.
Πώς επηρεάζει το μέγεθος του post την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης;
Σύμφωνα με το Yoast που είναι το αγαπημένο μου plugin για SEO στο WordPress, το minimum των λέξεων που θα πρέπει να έχει ένα post για να πάει καλά στις μηχανές αναζήτησης είναι 300. Αν όμως γράψετε ένα μακρύ post (πάνω από 1.000 λέξεις) έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστείτε σε υψηλή θέση στα αποτελέσματα του του Google.
Και ο λόγος είναι απλός:
Στα μεγαλύτερα κείμενα, το Google και οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο κείμενο για να καταλάβουν τι περιέχεται μέσα στο post. Επίσης η λέξη-κλειδί θα βρίσκεται μέσα στο post σας αρκετές φορές. Θα υπάρχουν περισσότερες κεφαλίδες, περισσότερα links και περισσότερες φωτογραφίες, τα οποία προσφέρουν την ευκαιρία να αναφερθεί η λέξη-κλειδί του post σας περισσότερες από μία φορές.
Σύμφωνα με το Buffer το ιδανικό μέγεθος ενός blog post είναι 1.600+ λέξεις, το HubSpot μιλάει για 2.250 – 2.500 λέξεις, ενώ σύμφωνα με έρευνα του serpIQ ο μέσος όρος των top 10 posts στο Google αποτελούνται από 2.416 λέξεις.
Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν όλοι οι bloggers να γράφουν τόσο μεγάλα posts – και ούτε χρειάζεται. Αν είσαι food blogger και θέλεις να μοιραστείς μία συνταγή μαγειρικής, δεν μπορείς να την κάνεις “ντε και καλά μεγαλύτερη” για να τα πάει καλύτερα ή να αρέσει περισσότερο στις μηχανές αναζήτησης!
Έτσι το post θα πρέπει να είναι τόσο, όσο. Τόσο μεγάλο, όσο να μπορέσεις να γράψεις αυτό που θέλεις να γράψεις.
O Seth Godin, είναι γνωστός για τα μικρά του post. Είναι κορυφή στο να περνάει το μήνυμά του με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια. Να ένα πρόσφατο τέτοιο post:
Επίσης το μέγεθος του post είναι μία μόνο από τις 200 παραμέτρους που εξετάζει ο αλγόριθμος του Google για να κατατάξει το post.
Τι άλλο μετράει εκτός από το μέγεθος;
Σύμφωνα με τον Neil Patel για να αποφασίσετε πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το post σας θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας τα εξής:
- Την ουσία: Δώστε σημασία στην ουσία, στο μήνυμα. Μεταδώστε το μήνυμα και μη σας νοιάζει πόσες λέξεις θα χρησιμοποιήσετε.
- Το στυλ: Δεν μπορείτε να αλλάξετε στυλ γραφής προκειμένου να αρέσετε περισσότερο στις μηχανές αναζήτησης.
- Τη συχνότητα: Bloggers που γράφουν κάθε μέρα, δεν μπορούν να γράφουν μεγάλα posts κάθε μέρα. Τα μεγαλύτερα posts απαιτούν περισσότερο χρόνο.
- Τη μορφή: Αν το post είναι μεγάλο, κάντε το ευκολοδιάβαστο, χρησιμοποιώντας κεφαλίδες, μικρές παραγράφους και φωτογραφίες.
- Τον σκοπό: Ποιος είναι ο σκοπός του post σας; Τι θέλετε να κάνουν οι αναγνώστες σας; Ανάλογα με τον στόχο, μπορεί να αλλάξει και το μέγεθος.
- Το κοινό: Ένα σημαντικό κομμάτι στη δημιουργία περιεχομένου είναι να γνωρίζετε ποιο είναι το κοινό σας, ποιες είναι οι ανάγκες του, ποια τα ενδιαφέροντά του και ποια τα προβλήματά του. Ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε περιεχόμενο που το κοινό σας να θέλει να διαβάσει.
- Το μέσο: Αν δημοσιεύσετε ένα βίντεο, ένα podcast ή ένα infographic, μαζί με μία εισαγωγή και έναν επίλογο, το post σας θα αποτελείται από λίγες λέξεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα τα πάει καλά. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει λόγος που οι podcasters ή οι YouTubers απομαγνητοφωνούν το περιεχόμενο και το δημοσιεύουν μέσα στο post – και δεν το κάνουν μόνο για τους αναγνώστες. Οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να δουν το βίντεο ή να ακούσουν τον ήχο, μπορούν όμως να διαβάσουν το κείμενο.
Πώς επηρεάζει το μέγεθος του post τα shares στα social media;
Η κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, είναι μια παράμετρος που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους bloggers. Γιατί όσο πιο ψηλά εμφανιστεί το post, τόσο περισσότερες επισκέψεις θα δεχτεί.
Το μέγεθος του post όμως δεν επηρεάζει μόνο την κατάταξη αλλά και τα shares που κερδίζει στα social media. Σύμφωνα με το Hubspot, τα posts που έχουν μέγεθος πάνω από 2500 κερδίζουν περισσότερα shares στα social media.
Το Buzzsumo ανέλυσε 100 εκατομμύρια άρθρα και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα post, τόσο πιο πολλά shares συγκεντρώνει.

Παρ’ όλο που ο αριθμός των shares παίζει έμμεσο και όχι άμεσο ρόλο στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, τα shares παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του post.
[Δείτε επίσης το 5 tips για να αυξήσετε τα shares του blog σας στα social media]
Συμπέρασμα
Η σωστή απάντηση στο πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα blog post, είναι μάλλον αυτή που δίνω στους μαθητές μου. Εξαρτάται!
Ένα από τα μεγαλύτερά μου post στο AspaTsamadi.com είναι το Πώς φτιάχνω blog σε 5 απλά βήματα, που είναι γύρω στις 2.000 λέξεις. Γράφω όμως πολύ σπάνια τόσο μεγάλα posts. Τα περισσότερα posts μου είναι 1.000 λέξεις ή λιγότερες.
Αυτό εδώ το post που διαβάζετε είναι γύρω στις 1.000 λέξεις. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα άνετα να προσθέσω άλλες 1.000 ή 1.500 λέξεις για να φτάσω τις 2.000 ή τις 2.500. Γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα στοιχεία που θα μπορούσα να συμπεριλάβω.
Οι πολλές λέξεις όμως δεν είναι “φόρμουλα επιτυχίας”. Εξάλλου ο σκοπός μου σε εαυτό το post δεν είναι να εξαντλήσω το θέμα. Ο σκοπός μου είναι να σας δώσω μία καλή γενική εικόνα ώστε να ξέρετε πώς να προσεγγίσετε το θέμα όταν θα καθίσετε να γράψετε τα δικά σας posts.
Συμπερασματικά: Τα στατιστικά δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα posts, τα πηγαίνουν καλύτερα στις μηχανές αναζήτησης και στα shares.
Ωστόσο το μέγεθος του post δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει. Γράψτε ελεύθερα, δημιουργήστε αξιόλογο και χρήσιμο περιεχόμενο και αν μπορείτε να πείτε κάτι με λιγότερα λόγια πείτε το!
Αφήστε μια απάντηση