Σημείωση: Το post αφορά το bounce rate του Universal Analytics. Ο ορισμός του bounce rate στο GA4 (τα νέα στατιστικά του Google) διαφέρει.
Ίσως να έχετε ακούσει ήδη τον όρο bounce rate ή, στα ελληνικά, ποσοστό εγκατάλειψης. Πρόκειται για μια από τις πιο πολυσυζητημένες μετρήσεις στο Google Analytics που αφορά τους επισκέπτες που προσγειώνονται στο site ή στο blog σας και, σαν μπαλάκι που αναπηδά (bounce), εγκαταλείπουν το site.
Σήμερα θα δούμε τι ακριβώς είναι το Bounce Rate, σε τι ποσοστό εγκατάλειψης θα πρέπει να στοχεύετε ανάλογα με το site ή το blog σας και τι μπορείτε να κάνετε αν το Bounce Rate σας είναι υψηλότερο από αυτό. Τέλος, θα δούμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι πάντα κακό ένα υψηλό Bounce Rate.
Τι είναι το Bounce Rate
Το bounce rate, σύμφωνα με το Google, είναι το ποσοστό των επισκεπτών που επισκέπτονται το site σας και δεν κάνουν καμία απολύτως ενέργεια. Για παράδειγμα δεν κάνουν κλικ σε άλλον εσωτερικό σύνδεσμο ή σε κάποιο κουμπί ή στο μενού κι έτσι φεύγουν και η επίσκεψη στο site ολοκληρώνεται χωρίς να καταγραφεί άλλη ενέργεια.
Σύμφωνα με τον Neil Patel, το υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης είναι ένα σύμπτωμα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την στρατηγική σας. Είτε δεν προσεκλύετε τους κατάλληλους επισκέπτες είτε οι επισκέπτες που έρχονται στο site σας δεν έχουν καλή εμπειρία χρήστη.
Με λίγα λόγια το bounce rate είναι μία ποιοτική μέτρηση, καθώς υψηλό ποσοστό bounce rate υποδηλώνει ότι οι σελίδες σας δεν ενδιαφέρουν τους επισκέπτες.
Ποιο είναι ένα καλό ποσοστό εγκατάλειψης;
Σύμφωνα με το Kissmetrics, το μέσο εύρος του Bounce Rate ενός μέσου website είναι 40,5%. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διαφορά στο bounce rate από είδος site σε είδος site. Δηλαδή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τον κλάδο του ιστότοπου αλλά και από που προέρχεται η επισκεψιμότητα.
Πάρτε για παράδειγμα ένα blog. Τα blogs τείνουν να έχουν υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης, επειδή ο σκοπός τους είναι συνήθως να απαντούν σε μια συγκεκριμένη ερώτηση. Πολλές φορές το κοινό που επισκέπτεται ένα blog, δεν έχει σκοπό να αλληλεπιδράσει, παρά μόνο να λάβει απαντήσεις σε ένα ερώτημα.
Επίσης συχνά οι επισκέπτες ενός blog προέρχονται από τα social media. Αυτό σημαίνει ότι μόλις τελειώσουν την ανάγνωση ενός post τείνουν να θέλουν να επιστρέψουν πίσω στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να συνεχίσουν από εκεί που έφυγαν.
Οι στατικές σελίδες επιχειρήσεων που παρέχουν τις βασικές πληροφορίες επικοινωνίας, θα έχουν επίσης υψηλά ποσοστά bounce rate. Μόλις ο επισκέπτης βρει τις πληροφορίες που θέλει δεν έχει κανέναν λόγο να κοιτάξει αλλού στον ιστότοπο.
Τα e-shops από την άλλη, αναμένουν γενικά από τους χρήστες τους να περιηγούνται καθώς ψάχνουν για αγορές για συγκεκριμένα προϊόντα και συγκρίνουν τις επιλογές τους.
Γιατί είναι σημαντικό το Ποσοστό Εγκατάλειψης;
Καταρχάς, το Bounce Rate είναι αναπόφευκτο, δηλαδή δεν μηδενίζεται. Αλλά η συνεχής προσπάθεια βελτίωσής του παίζει σημαντικό ρόλο και ευνοεί την συνολική εικόνα του περιεχομένου του blog σας. Μπορεί ήδη να προσελκύετε έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αλλά αν αυτός δεν αλληλεπιδρά και δεν παραμένει για να περιηγηθεί, τότε ποιο το κέρδος;
Επίσης, εάν το ποσοστό εγκατάλειψης είναι υψηλό, αυτό μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα του SEO, αφού θα αποτελεί ένδειξη κακού περιεχομένου στο Google και σε άλλες μεγάλες μηχανές αναζήτησης.
Γιατί οι επισκέπτες φεύγουν;
Η σελίδα δεν πληροί τις προσδοκίες τους: Στο Google αναφερόταν ότι στο link αυτό θα βρουν πολυθρόνες με δωρεάν μεταφορικά, ενώ προσγειώθηκαν στην κεντρική σελίδα ενός e-shop με έπιπλα. Όταν το περιεχόμενο δεν παρέχει ό,τι υπόσχεται ο τίτλος, τότε ο αναγνώστης φεύγει.
Ο σχεδιασμός της σελίδας τους απογοήτευσε: Πώς είναι ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Ακριβώς το αντίθετο. Ένας μέτριος σχεδιασμός μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην παραμονή του επισκέπτη και η σελίδα να χάσει σε δευτερόλεπτα την αξιοπιστία της.
Η σελίδα φορτώνει πολύ αργά: Κανείς δεν θα περιμένει μια σελίδα να ανοίξει περισσότερα από 3-4 δευτερόλεπτα. Το ίδιο ενοχλητικές είναι και οι pop up διαφημίσεις γιατί καθυστερούν τη διαδικασία ανάγνωσης του κειμένου.
Η σελίδα τους προσέφερε αυτό που ήθελαν: Γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι απαραίτητα κακό το Bounce Rate. Για παράδειγμα, η αναζήτηση αφορούσε μια συνταγή για σπιτικό παγωτό σοκολάτα και η σελίδα περιελάμβανε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να περιηγηθούν περισσότερο στο site.
Τώρα βέβαια εμείς ως bloggers ή website owners μπορεί να μην είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη. Μπορεί δηλαδή να μη θέλουμε να έρθουν και να δουν μία συνταγή και να φύγουν, μπορεί να θέλουμε να δουν περισσότερες από μία σελίδες.
Επίσης έχοντας μπει στη θέση του αναγνώστη που φεύγει απογοητευμένος (πατώντας Back, πληκτρολογώντας ένα νέο site, κλείνοντας το παράθυρο ή το tab ή μένοντας ανενεργός για 30 λεπτά), μπορούμε να καταλήξουμε σε μερικές τεχνικές βελτίωσης του ποσοστού εγκατάλειψης.
Τεχνικές βελτίωσης του Bounce Rate
Αν και το Bounce Rate έχει να κάνει με νούμερα και ποσοστά, η ουσία της όλης συζήτησης μπορεί να συμπυκνωθεί στην εξής ερώτηση: πώς θα κάνετε τους αναγνώστες να παραμείνουν στο site σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ας δούμε κάποιες τεχνικές:
Κάντε την εμφάνιση ευχάριστη: Διαμορφώστε τις σελίδες σας έτσι ώστε να είναι φιλόξενες και προσβάσιμες σε όλους. Όση λιγότερη “δουλειά” πρέπει να κάνει ένας επισκέπτης για να πάρει αυτό που θέλει, τόσο πιθανότερο είναι να μείνει. Αυτό σημαίνει:
- Κατάλληλη χρήση κεφαλίδων
- Ευανάγνωστη γραμματοσειρά
- Περιεχόμενο που σπάει σε παραγράφους (Δείτε και το Η ανατομία ενός τέλειου post)
- Ενδιαφέρουσες εικόνες
- Λίστες με κουκκίδες (είδατε τι έκανα μόλις τώρα; )
Η χρήση αυτών των επιλογών μορφοποίησης επιτρέπει στον αναγνώστη να σαρώσει το περιεχόμενο με ταχύτητα και να εντοπίσει άμεσα τα σημεία που είναι πιο συναφή με τις ανάγκες του.
Δημιουργήστε μια σαφή διαδρομή πλοήγησης: Η πλοήγηση στον ιστότοπό σας πρέπει να είναι σαφής και άμεσα κατανοητή, ώστε να προσφέρει στον χρήστη μια απρόσκοπτη εμπειρία καθώς θα μεταβαίνει από το ένα μέρος του site στο άλλο. Οι επισκέπτες δεν είναι υποχρεωμένοι να μαντέψουν πού βρίσκεται το κάθε τι, θα πρέπει η πληροφορία να τους προσφέρεται σαν μασημένη τροφή.
Παρέχετε σχετικό περιεχόμενο: Για να μην εγκαταλείψει τη σελίδα ένας αναγνώστης αλλά αντίθετα να προχωρήσει σε επόμενη εσωτερική σελίδα με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, “φυτέψτε” σχετικούς συνδέσμους στο κείμενό σας. Τα εσωτερικά links μπορούν να είναι στο κείμενο αλλά και στο τέλος του, συνδέοντας το με σχετικό περιεχόμενο.
Επιταχύνετε τη φόρτωση της σελίδας: Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, οι χρήστες αποφασίζουν αν θα παραμείνουν σε έναν ιστότοπο από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Κανείς δεν θέλει να χάνει αυτόν τον χρόνο με μια κενή σελίδα που φορτώνει περιεχόμενο. Απαλλαγείτε από περιττά plugins, αναδυόμενα παράθυρα, μεγάλες φωτογραφίες και οτιδήποτε κάνει τον ιστότοπό σας αργό και τους επισκέπτες να φεύγουν γρήγορα
Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα πλαίσιο αναζήτησης: Αν κάποιος επισκεφτεί τον ιστότοπό σας και ενδιαφέρεται για συγκεκριμένες πληροφορίες, ένα πλαίσιο αναζήτησης θα τον βοηθήσει να βρει αυτό που ψάχνει και συγχρόνως να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον ιστότοπο.
Το καλό Bounce Rate
Κάθε αναγνώστης που εγκαταλείπει μια σελίδα χωρίς να περιηγηθεί σε τουλάχιστον άλλη μία καταμετρείται στο Bounce Rate. Όμως, πολύ συχνά αυτός είναι ένας ευχαριστημένος αναγνώστης που πήρε την πληροφορία που ήθελε και φεύγει.
Ένα άλλο καλό παράδειγμα αποδεκτού υψηλού Bounce Rate είναι το κλικ σε κάποιον εξωτερικό σύνδεσμο. Αν ο σκοπός που έχουμε γράψει ένα συγκεκριμένο post είναι να στείλουμε ανθρώπους στο site ενός συνεργάτη μας, μπορεί πράγματι το κλικ και η εγκατάλειψη του site μας να προσμετράται στο bounce rate μας, αλλά στην ουσία, αποτελεί θετική εξέλιξη γιατί πετύχαμε το σκοπό μας.
Μην ξεχνάτε ποτέ το ανθρώπινο στοιχείο
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε το blog ή το site σας και συγχρόνως να διατηρήσετε το ποσοστό εγκατάλειψης είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλό: Δώστε στους αναγνώστες κίνητρο να παραμείνουν στην ιστοσελίδα σας.
Κάντε την εμπειρία τόσο ευχάριστη, ώστε να θέλουν να την επαναλάβουν ξανά και ξανά, δίνοντας τους χρήσιμες πληροφορίες με εύκολη πρόσβαση σε έναν διαδραστικό και ελκυστικό ιστότοπο.
Εάν μπορέσετε να κρατήσετε το ενδιαφέρον των αναγνωστών σας ζωντανό, τότε θα παραμείνουν και θα περιηγηθούν στις σελίδες σας περισσότερο. Το ίδιο και τα ρομπότ της Google που είναι προγραμματισμένα να ευρετηριάζουν τον ιστό όσο πιο “ανθρώπινα” και έξυπνα για να καθορίσουν τι θα καταλήξει να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για τις αναζητήσεις.
Και τώρα η σειρά σας: Ποια από τις παραπάνω τεχνικές θα δοκιμάσετε για να μειώσετε το ποσοστό εγκατάλειψης;
Καλή επιτυχία!
Αφήστε μια απάντηση