Η σελίδα about (ή η σελίδα “σχετικά με μένα”) είναι μία σελίδα στο blog σας στην οποία συστήνεστε και μιλάτε σχετικά με εσάς.
Είναι μία από τις πιο σημαντικές σελίδες στο blog σας και μία από τις σελίδες που θα δέχεται τις πιο πολλές επισκέψεις!
Γιατί όμως η σελίδα αυτή συγκεντρώνει τόσες επισκέψεις και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον;
Γιατί σκεφτείτε τη δική σας συμπεριφορά όταν ανακαλύπτετε ένα καινούργιο blog ή site. Θέλετε να δείτε ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από το blog ή πίσω από το άρθρο, έτσι δεν είναι;
Έτσι λοιπόν συμβαίνει και με όσους ανακαλύπτουν το δικό σας blog. Θέλουν να σας γνωρίσουν καλύτερα ώστε να δουν αν μπορούν να σας εμπιστευτούν και να συσχετιστούν μαζί σας.
Στη σελίδα about λοιπόν έχετε την ευκαιρία να λάμψετε και να δείξετε την προσωπικότητά σας.
Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να γράψετε την ιδανική σελίδα about. Μια σελίδα που θα δώσει άλλον έναν λόγο στους αναγνώστες να προσθέσουν το blog σας στα αγαπημένα τους, να γραφτούν στο newsletter σας ή να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας.
Γράψτε στο πρώτο πρόσωπο
Χρησιμοποιήστε το πρώτο πρόσωπο για να συνδεθείτε περισσότερο με τον αναγνώστη. Το τρίτο πρόσωπο μπορεί να συνηθίζεται περισσότερο σε επίσημα βιογραφικά, εδώ όμως υποδέχεστε τον αναγνώστη “στο σπίτι σας” και παρουσιάζετε εσείς τον εαυτό σας.
Για παράδειγμα δεν θα γράψετε “Η Άσπα ξεκίνησε αυτό το blog…” αλλά “Με λένε Άσπα και ξεκίνησα αυτό το blog…”.
Συμπεριλάβετε μία (ή και περισσότερες) φωτογραφίες σας
Ακόμη κι αν δεν έχετε σκοπό να ανεβάζετε δικές σας φωτογραφίες στις αναρτήσεις σας, συμπεριλάβετε τουλάχιστον μια στη σελίδα about, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει ποιος είστε.
Η φωτογραφία σας φυσικά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να βοηθήσετε τον αναγνώστη να σας γνωρίσει. Και ναι υπάρχουν επιτυχημένα blog στα οποία οι bloggers δεν έχουν ανεβάσει τη φωτογραφία τους ή γράφουν ανώνυμα.
Αν όμως δεν έχετε λόγο να γράφετε ανώνυμα, δώστε την ευκαιρία στους αναγνώστες σας να δουν τα μάτια σας και το χαμόγελό σας. Έτσι θα συνδεθούν πολύ πιο γρήγορα μαζί σας.
Να είστε σύντομοι και περιεκτικοί
Γράψτε όσα θέλετε να γράψετε χωρίς να γράψετε την ιστορία της ζωής σας. Να είστε σύντομοι και περιεκτικοί, δίνοντας όμως τις απαραίτητες πληροφορίες.
Γράψτε σε ποιον απευθύνεστε
Στη σελίδα about, θα πρέπει να αναφέρετε σε ποιον απευθύνεστε. Γράφετε για άλλους bloggers; Για την ιατρική κοινότητα; Για τους πελάτες σας; Για τους πολίτες του δήμου σας; Για γονείς με δίδυμα;
Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο κοινό, μη φοβηθείτε να το αναφέρετε στη σελίδα about σας. Δεν γράφετε για όλους, γράφετε για το δικό σας συγκεκριμένο κοινό. Κι αν κάποιος δει ότι το περιεχόμενό σας δεν τον αφορά, αποστολή εξετελέσθη. Αυτό ακριβώς θέλατε να πετύχετε. Να προσελκύσετε το κοινό που σας ενδιαφέρει.
Να είστε αυθεντικοί
Χρησιμοποιήστε τη δική σας προσωπική φωνή και γράψτε με το στυλ που θα γράφετε σε όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις. Αν γράφετε με χιούμορ, δείξτε το χιούμορ σας κι εδώ. Αν εκείνο που σας χαρακτηρίζει είναι η δημιουργικότητά σας, βρείτε τρόπο να τη δείξετε και εδώ. Αν είστε βαρετός τύπος… δείξτε πόσο βαρετός τύπος είστε και εδώ.
(ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ! Το ξέρω ότι δεν είστε βαρετός τύπος για να διαβάζετε το blog μου!)
Πείτε τους ποιο είναι το επόμενό τους βήμα
Όπως γράφω και στο Η ανατομία ενός τέλειου blog post κάθε καλό post, τελειώνει με ένα call to action. Πρέπει δηλαδή να πείτε στους αναγνώστες σας τι θέλετε να κάνουν, ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενό τους βήμα.
Το ίδιο ισχύει και για τη σελίδα about. Τώρα που όλοι αυτοί οι άνθρωποι έμαθαν για εσάς, τι θέλετε να κάνουν; Θέλετε να κάνουν εγγραφή στο newsletter σας; Θέλετε να σας ακολουθήσουν στα social media; Θέλετε να διαβάσουν κάτι άλλο δικό σας; Μη χάσετε την χρυσή ευκαιρία να τους προσκαλέσετε να κάνουν το επόμενό τους βήμα στο ταξίδι που ξεκίνησαν μαζί σας.
Να θυμάστε: Η σελίδα about δεν αφορά εσάς
Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, όμως η σελίδα about δεν αφορά εσάς.
Η σελίδα about αφορά τους αναγνώστες σας.
Όταν κάποιος διαβάζει τη σελίδα about σας προσπαθεί να βρει απάντηση στην ερώτηση “τι έχω να αποκομίσω από αυτό το blog;”.
Φυσικά εσείς είστε ο δημιουργός του και για αυτό θα πρέπει να συστηθείτε και να γράψετε για εσάς, όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε άλλη πρώτη γνωριμία. Όμως, να θυμάστε ότι ο αναγνώστης διαβάζει ποιοι είστε για να καταλάβει αν μπορεί να σας εμπιστευτεί, αν έχετε τη λύση στο πρόβλημά του και αν έχει να κερδίσει κάτι από το περιεχόμενό σας.
Ελπίζω τα παραπάνω tips να σας έδωσαν έμπνευση ώστε να γράψετε την ιδανική σελίδα about. Αν θέλετε να διαβάσετε τη δική μου σελίδα about (μα και βέβαια θέλετε), θα τη βρείτε ΕΔΩ.
Καλή επιτυχία!
Αφήστε μια απάντηση