Όταν λέμε SEO ή βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης εννοούμε μία σειρά ενεργειών που κάνουμε προκειμένου το blog μας ή το site μας να βγαίνει ψηλά στις αναζητήσεις.
Στο νέο μου YouTube video που είναι ενσωματωμένο παρακάτω, εξηγώ τι είναι SEO αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βγαίνουμε πρώτοι στο Google και στις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία του βίντεο:
Το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς θα βελτιστοποιήσουμε το blog ή το site μας για τις μηχανές αναζήτησης είναι να καταλάβουμε τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει μία μηχανή αναζήτησης.
Η αποστολή του Google
Ας πάρουμε για παράδειγμα το Google και την αποστολή του. Το Google λοιπόν λέει:
Δηλαδή: Η αποστολή της εταιρείας μας είναι να οργανώνουμε πληροφορίες από όλο τον κόσμο και να τις καθιστούμε καθολικά προσβάσιμες και χρήσιμες.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Google θέλει, να έχει οργανωμένες τις πληροφορίες του διαδικτύου έτσι ώστε οι χρήστες να τις βρίσκουν εύκολα. Και αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος χρήστης πάει στο Google και κάνει μία αναζήτηση, το Google θα είναι σε θέση να του προβάλει την απάντηση που ζητάει.
Αυτό το κάνει, πρώτον έχοντας καταγράψει τι υπάρχει online. Έχει δηλαδή στείλει bots σε όσες περισσότερες ιστοσελίδες μπορεί να βρει ώστε να έχει καταγράψει το περιεχόμενο που υπάρχει online.
Δεύτερον το Google χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους που λαμβάνουν υπόψη τους εκατοντάδες παράγοντες για να αποφασίσει ποια αποτελέσματα θα δείξει πρώτα.
Οι αλγόριθμοι αυτοί συνεχώς αλλάζουν και βελτιώνονται προκειμένου να τοποθετούν στην κορυφή των αναζητήσεων τα καλύτερα αποτελέσματα.
Και αν εμείς ως bloggers και site owners καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες, μπορούμε να βελτιώσουμε τη θέση στην οποία εμφανιζόμαστε με τελικό στόχο να βγαίνουμε στις πρώτες θέσεις.
Με λίγα λόγια το Google έχει στόχο να δείχνει στους χρήστες τις πληροφορίες που θέλουν. Δεν θέλει να τους στείλει κάπου που να μην βρουν αυτό που ψάχνουν. Τους θέλει ευχαριστημένους. Και αυτό είναι κλειδί για εμάς που δημιουργούμε περιεχόμενο online.
Ας σκεφτούμε λοιπόν μία τυπική αναζήτηση.
Αναζήτηση στο Google
Πηγαίνουμε στο Google και πληκτρολογούμε μία φράση.
Μόλις το κάνουμε αυτό το Google μας βγάζει μία σελίδα με αποτελέσματα.
Τι κάνουμε τότε; Κοιτάμε τα αποτελέσματα και κάνουμε κλικ σε αυτό που νομίζουμε ότι μας ταιριάζει περισσότερο. Αν βρούμε αυτό που ψάχνουμε, έχει καλώς.
Αν δεν βρούμε, επιστρέψουμε πίσω στη σελίδα των αποτελεσμάτων και κάνουμε κλικ σε κάτι άλλο.
Το Google καταγράφει τη συμπεριφορά μας και αν δει ότι επιστρέφουμε πίσω και κάνουμε κλικ σε κάτι άλλο, συμπεραίνει ότι δεν βρήκαμε αυτό που ψάχναμε σε εκείνο το αποτέλεσμα.
Αν παραμείνουμε εκεί και συνεχίσουμε να κάνουμε κλικ και σε άλλες σελίδες του site και παραμένουμε εκεί πολύ ώρα, το Google το καταγράφει και συμπεραίνει ότι βρήκαμε ενδιαφέρον σε αυτό το αποτέλεσμα!
Ο στόχος του Google λοιπόν είναι και πάλι να δώσει σε αυτόν που ψάχνει, αυτό ακριβώς που ψάχνει.
Το μυστικό όμως εδώ είναι να καταλάβουμε ότι τον ίδιο στόχο έχουμε κι εμείς:
Να δώσουμε σε αυτόν που ψάχνει, ακριβώς αυτό που ψάχνει. Να δημιουργήσουμε αξιόλογο περιεχόμενο που θα βοηθήσει και θα προσθέσει αξία.
Θα πρέπει επίσης να πω ότι το SEO δεν μαθαίνεται σε μία μέρα! Είναι μία ολόκληρη επιστήμη! Και ότι υπάρχουν επαγγελματίες που ασχολούνται μόνο με αυτό. Αυτή είναι η δουλειά τους, το αντικείμενό τους. Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και εμείς ώστε να δούμε αποτελέσματα.
Θα μοιραστώ μαζί σας τις top 5 αγαπημένες μου τεχνικές για υψηλότερη κατάταξη. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι πρόκειται πραγματικά την κορυφή του παγόβουνου.
1. Επιλογή keywords
Σύμφωνα με το όσα είπαμε προηγουμένως, το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να σκεφτείτε το εξής:
Σε ποιες αναζητήσεις θέλετε να βγαίνετε πρώτοι στο Google;
Ή αλλιώς τι νομίζετε ότι ψάχνει ο ιδανικός σας αναγνώστης ή ο ιδανικός σας πελάτης;
Τι τον απασχολεί κι επομένως ποιες λέξεις ή φράσεις θα πληκτρολογήσει στην αναζήτηση;
Προτείνω λοιπόν να πάρετε ένα κομμάτι χαρτί και να γράψετε κάτω κάποιες ιδέες. Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει μία φορά και θα το ξεχάσετε. Είναι κάτι πάνω στο οποίο θα δουλεύετε συνεχώς.
Η δική σας αποστολή ως blogger ή ως site owner είναι να βγαίνετε ψηλά στο Google για όσa περισσότερα keywords μπορείτε.
Παρένθεση, η μετάφραση του keywords στα ελληνικά είναι λέξεις κλειδιά αλλά στην πραγματικότητα εννοούμε φράσεις κλειδιά.
Ας δούμε ένα παράδειγμα. Αν είστε ψυχολόγος στην Αγία Παρασκευή, σίγουρα θα θέλετε το site σας να βγαίνει ψηλά όταν κάποιος κάποιος γκουκλάρει ψυχολόγος στη Αγία Παρασκευή, σωστά;
Από τη μία λοιπόν θα κάνετε ό,τι μπορείτε ώστε να το πετύχετε αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Αυτή όμως, δεν είναι η μοναδική αναζήτηση που σας ενδιαφέρει. Πρώτα από όλα μπορεί να κάνετε συνεδρίες μέσω internet. Οπότε δεν σας ενδιαφέρει μόνο η Αγία Παρασκευή ή η ευρύτερη περιοχή.
Άλλα έτσι κι αλλιώς αν παραμείνετε στο keyword του επαγγέλματος «ψυχολόγος», χάνετε πολλές ευκαιρίες. Γιατί το επάγγελμα δεν είναι το μόνο που θα φέρει ανθρώπους στο site σας.
Εκείνο που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι πώς θα φέρετε ανθρώπους στο site σας που ψάχνουν λύση στο πρόβλημά τους.
Σκεφτείτε λοιπόν, τι θα πληκτρολογούσε στο Google ο «ιδανικός σας αναγνώστης» ή ο ιδανικός σας υποψήφιος πελάτης;
Θα μπορούσε να αναζητήσει:
«Επιλόχειος κατάθλιψη». Θα μπορούσε να αναζητήσει «αντιμετώπιση στρες». Λέω τώρα διάφορα τυχαία παραδείγματα.
Θα μπορούσε να αναζητήσει «φοβάμαι τα ύψη». Ή «πώς να σταματήσω να φοβάμαι τα ύψη».
Θα πρέπει λοιπόν να έχετε στόχο να βγαίνετε στην πρώτη σελίδα ΚΑΙ για αυτές τις αναζητήσεις.
Και ο τρόπος που θα το κάνετε αυτό είναι απλός, αλλά οι περισσότεροι επαγγελματίες τον παραμελούν:
Γράφοντας περιεχόμενο γύρω από αυτά τα keywords. Ή πιο απλά γράφοντας απαντήσεις στο blog τους, πάνω στις συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Γιατί όμως είναι σημαντικό να βγαίνει κανείς στην πρώτη σελίδα;
Γιατί σκεφτείτε τη δική σας συμπεριφορά. Τι κάνετε συνήθως όταν σας βγάλει το Google αποτελέσματα αναζήτησης; Κάνετε κλικ στα πρώτα αποτελέσματα και σπάνια θα πάτε στη δεύτερη σελίδα.
Σύμφωνα με το Hubspot, το 75% των χρηστών ποτέ δεν πηγαίνει στη δεύτερη σελίδα.
Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα που έκανε o Brian Dean της Backlinko είπε ότι τα 3 πρώτα αποτελέσματα κερδίζουν το 75,1% όλων των κλικς. Και ότι το νούμερο ένα αποτέλεσμα κερδίζει το 31% όλων των κλικς.
Ενώ ο Neil Patel λέει και ένα πολύ πετυχημένο ανέκδοτο:
Πού θα πρέπει να κρύψεις κάτι που δεν θέλεις να βρει κανείς;
Απάντηση: Στη δεύτερη σελίδα του Google.
2. Εγκαταστήστε το Yoast SEO
Αν χρησιμοποιείτε το WordPress (self-hosted), εγκαταστήστε το plugin Yoast SEO. To Yoast SEO θα είναι πολύτιμός σας σύμμαχος για να βελτιώσετε το SEO σας και να βγαίνετε πρώτοι στο Google.
Δεν πρόκειται για κανένα μαγικό plugin ή κανένα μαγικό κόλπο που μόλις αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε, τα posts σας ως εκ θαύματος θα εκτοξευθούν στην κορυφή.
Αυτό που κάνει το Yoast είναι το εξής: Σας βοηθάει να θυμηθείτε όλα εκείνα τα σημαντικά βήματα που χρειάζεται να κάνετε πριν να δημοσιεύσετε το post σας.
- Σας υπενθυμίζει να επαναλάβετε τη λέξη κλειδί για την οποία θέλεις να βγαίνετε πρώτοι, αρκετές φορές μέσα στο post.
- Σας βοηθάει να συμπληρώσετε την περιγραφή meta, που είναι ένα άλλο σημαντικό σημείο-κλειδί.
- Σας θυμίζει να βάλετε links προς άλλες σελίδες του blog σας αλλά και links προς άλλες εξωτερικές σελίδες.
- Σας θυμίζει να βάλετε επικεφαλίδες στα posts σας. Να κάνετε το περιεχόμενο ευανάγνωστο.
- Και πολλά πολλά ακόμα!
Μόλις τα κάνετε όλα αυτά σας δίνει το πράσινο φως για να δημοσιεύσετε το post.
Το άλλο που σας βοηθάει να κάνετε είναι να συνδέσετε τη σελίδα σας με το Google Search Console της Google και να υποβάλετε τον χάρτη της ιστοσελίδας σας στην Google.
Το Yoast SEO δεν είναι ο μόνος τρόπος για να το κάνετε αυτό. Μπορεί να γίνει και με άλλα plugin ή βάζοντας εσείς στο site σας τον κώδικα που θα σας δώσει το Google Search Console.
3. Η ταχύτητα του site
Η ταχύτητα μετράει. Και όταν λέμε ταχύτητα μιλάμε για την ταχύτητα φόρτωσης του περιεχομένου. Πόσο γρήγορα δηλαδή ανοίγουν οι σελίδες σας.
Το Google δίνει όλο και περισσότερο βάρος σε αυτό το χαρακτηριστικό, σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Δεκάδες παράγοντες συνεισφέρουν στο να είναι ένα blog γρήγορο. Το θέμα που έχετε εγκαταστήσει, ο αριθμός και κυρίως η ποιότητα των plugins, το μέγεθος των φωτογραφιών – για να αναφέρω μερικά.
Το Google δεν θέλει χρήστες του να περιμένουν. Και για αυτό, τους δείχνει αποτελέσματα από site που φορτώνουν γρήγορα.
Και αντίστροφα αν κάποιο site φορτώνει αργά, το Google θα το υποβιβάσει στα αποτελέσματα και δεν θα το δείξει σε κανέναν.
Και φυσικά θα πρέπει να φορτώνει γρήγορα όχι μόνο σε desktop αλλά και σε κινητό. Το πόσο γρήγορα φορτώνει το site μας σε κινητό αλλά και το πώς εμφανίζεται σε κινητό είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας SEO και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το αν θα βγαίνουμε πρώτοι ή όχι.
Προκειμένου να καταλάβουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα του site μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη βοήθεια υπηρεσιών όπως το Google PageSpeed Insights, το WebPage Τest ή το GT Metrix.
Κάτι επίσης βασικό που προτείνω να κάνετε για να βελτιώσετε την ταχύτητα του site σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα caching plugin, όπως το WP Rocket, το W3 Total Cache ή το το WP Fastest Cache που αποθηκεύουν αντίγραφα των σελίδων σας και προβάλλουν πρώτα αυτά στους επισκέπτες.
Υπάρχουν δεκάδες ακόμα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βελτιώσει την ταχύτητα του site του και έτσι θα ακολουθήσει κι άλλο βίντεο και post με περισσότερες λεπτομέρειες.
4. Επιδιώξτε να κερδίσετε links από άλλα sites
Αν υπάρχουν άλλα site που έχουν link προς το blog σας, αυτό για το Google σημαίνει ότι έχετε γράψει κάτι καλό.
Προσοχή όμως, δεν είναι όλα τα sites ίδια και αυτό που θέλω να πω είναι ότι άλλη αξία έχει ένα link που βάζει προς το site σας κάποιο site που το google το θεωρεί ότι έχει κύρος, παρά ένα site που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και κανείς δεν το γνωρίζει.
Μπορεί να μοιάζει δύσκολο στην αρχή να κερδίσουμε links προς τα posts μας, γιατί είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
Και όμως μπορούμε κατά κάποιον τρόπο! Μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να γίνει αυτό:
Ποιοτικό περιεχόμενο για το οποίο οι άλλοι θέλουν να μιλήσουν και να συμπεριλάβουν link προς αυτό, μέσα στα δικά τους posts.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αυξήσουμε τα links προς τa posts μας. Όταν για παράδειγμα γράφουμε ένα guest post σε ένα άλλο blog, βάζουμε link προς το site μας ή προς σχετικά posts που έχουμε γράψει εμείς. Αυτό βοηθάει, παρόλα έρχεται στην πορεία. Δεν θα δώσουμε προτεραιότητα στα guests posts!
Εκείνο όμως που σίγουρα πρέπει να κάνουμε είναι να γράφουμε posts που προσφέρουν αξία, που οι αναγνώστες μας θα αγαπήσουν και θα μοιραστούν. Με αυτό τον τρόπο θα φτάσουν στις οθόνες πολλών χιλιάδων ανθρώπων το οποίο τελικά θα φέρει και links από άλλα site.
5. Αξιοποιήστε τη βοήθεια εξειδικευμένων εργαλείων
Το να ανεβάσετε το blog σας ή τα posts σας στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων δεν γίνεται από μόνο του, έτσι τυχαία.
Γιατί για να μπορέσετε να βελτιώσετε την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να μπορέσετε να δείτε ή να μετρήσετε κάποια στοιχεία.
Αν δεν ξέρετε τι πρέπει να αλλάξετε, δεν θα το αλλάξετε! Και από την άλλη αν δεν ξέρετε τι κάνετε σωστά, κάποια στιγμή θα σταματήσετε να το κάνετε, χωρίς να το καταλάβετε.
Παρ’ όλα αυτά ΓΙΝΕΤΑΙ να ανέβετε ψηλά στο Google, με τη σωστή στρατηγική και με τα κατάλληλα εργαλεία.
Ήδη έχω προτείνει αρκετά εργαλεία σε αυτό το βίντεο: Plugins όπως το Yoast SEO ή το WP Fastest Cache, site που μετρούν την ταχύτητα του site, το Google Search Console.
Στο ρεπερτόριο των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε την κατάταξη του site μας υπάρχει πλέον κι ένα νέο εργαλείο, η Pixida του Papaki, με την οποία έχω ενώσει τις δυνάμεις μου για να δημιουργήσω το σημερινό post και βίντεο για το SEO.
Η Pixida ένα απλό εργαλείο digital marketing για την ελληνική αγορά, στην ελληνική γλώσσα.
Είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα, απλή στη χρήση και δεν χρειάζεστε εξειδικευμένες γνώσεις marketing για την χρησιμοποιήσετε ή να την καταλάβετε.
Σας ενημερώνει για την online παρουσία της επιχείρησής σας, ενώ επιπλέον σας προσφέρει προτάσεις και λύσεις για να την βελτιώσετε.
Όπως είδαμε το SEO είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει. Ο χρόνος και η υπομονή χρειάζονται έτσι κι αλλιώς, αλλά με τη βοήθεια της Πιξίδας η διαδικασία γίνεται απλούστερη και ευκολότερη.
Σας ενημερώνει για τις κινήσεις του ανταγωνισμού, σας επιτρέπει να δείτε αν σας εντοπίζουν εύκολα οι πελάτες σας και πολλά πολλά ακόμα.
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο όταν άρχισα να χρησιμοποιώ το Pixida SEO, ήταν o εβδομαδιαίος κατάλογος με task για SEO!
Π.χ. tasks για να κάνω τις σελίδες του site μου πιο φιλικές στις μηχανές αναζήτησης, για να εμφανίζεται το site μου στις υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης ή και για να βελτιώσω την εικόνα μου στα Social Media. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να έχω λίστα με task ώστε να ξέρω τι έχω να κάνω.
Μου έλεγε λοιπόν τι έχω να κάνω την κάθε εβδομάδα, πόσην ώρα θα μου πάρει και μου εμφάνιζε απλές οδηγίες στα ελληνικά. Μερικά είχα αμελήσει να τα κάνω παρόλο που τα ήξερα!
Το άλλο που μου άρεσε ήταν τα reports. Από την πρώτη στιγμή που σύνδεσα το site μου, άρχισε να συγκεντρώνει δεδομένα και μετά από λίγες μέρες να μου τα στέλνει. Από εκεί και πέρα μπορούσα να παρακολουθώ την εξέλιξή μου λαμβάνοντας καθημερινά αναλυτικά reports για την εξέλιξή του site μου.
Μάθετε περισσότερα για την pixida SEO εδώ
Με λίγα λόγια η Pixida μας παίρνει από το χέρι και μας καθοδηγεί βήμα. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να μαντέψουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αποκτήσουμε δυνατή online παρουσία.
Έτσι μας απελευθερώνει χρόνο ώστε να ασχοληθούμε με τη δουλειά μας, με τα posts μας και με πράγματα τα οποία μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε καλά.
Ελπίζω το post και το βίντεο να σας έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να βγαίνετε στις πρώτες θέσεις του Google και να σας ενέπνευσα να γνωρίστε τα αγαπημένα μου plugin, εργαλεία και υπηρεσίες.
Καλή επιτυχία!
Αφήστε μια απάντηση