Ποιο είναι το μυστικό για να γράψει κανείς ένα τέλειο blog post;
Γιατί αν πρόκειται να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια για να γράψεις ένα blog post, καλύτερα το αποτέλεσμα να αξίζει και να είναι όσο πιο κοντά στο τέλειο, έτσι δεν είναι;
Πριν να απαντήσω, μια εξομολόγηση: Μισώ τις λέξεις “τέλειο” και “τελειότητα”. Ως πρώην τελειομανής, έχω καταλάβει ότι επιδίωξη της τελειότητας, παραλύει. Παλαιότερα για παράδειγμα, ποτέ δεν ολοκλήρωνα τίποτα, γιατί ποτέ δεν ήταν τέλειο!
Από την άλλη δε θέλουμε να φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Σκοπός μπορεί να μην είναι να γράψουμε το “τέλειο blog post” αλλά δεν θέλουμε να γράφουμε μέτρια ή κακά posts.
Ίσως λοιπόν μία καλύτερη εναλλακτική για το σημερινό post θα ήταν: Η ανατομία ενός σπουδαίου post.
Χρησιμοποίησα όμως έναν πιασάρικο τίτλο, για να τον πατήσετε και να αρχίσετε να διαβάσετε (το οποίο… δούλεψε).
Η κόρη μου θα με κατηγορούσε ότι έβαλα “clickbait” αλλά δε θα είχε δίκαιο! Γιατί σκοπεύω να κρατήσω την υπόσχεσή μου και να αναλύσω σε βάθος αυτό για το οποίο ήρθατε. Και μάλιστα, για να σας βοηθήσω να θυμάστε όλα όσα εξηγώ στο post, σας έχω ετοιμάσει ένα συνοδευτικό αρχείο, για να το κατεβάσετε και να το έχετε πάντα στη διάθεσή σας.
Πάμε να δούμε την ανατομία ενός σπουδαίου post λοιπόν:
Τίτλος
Ο τίτλος του post, η κύρια επικεφαλίδα είναι κλειδί. Ο λόγος που ο τίτλος είναι σημαντικός είναι επειδή τον τίτλο θα δει πρώτα ο αναγνώστης και θα πατήσει ή δεν θα πατήσει το link.
Ο τίτλος λοιπόν, ανταγωνίζεται με εκατοντάδες, χιλιάδες άλλους τίτλους, στα timeline, στις μηχανές αναζήτησης αλλά και στo inbox.
Υπάρχει τέτοια υπερπληθώρα περιεχομένου εκεί έξω, που αν ο τίτλος δεν είναι καλός, κανείς δεν θα μπει στον κόπο να κάνει κλικ στο post μας και να το διαβάσει.
Εισαγωγή
Αν καταφέραμε τον αναγνώστη να έρθει στο blog μας, κερδίσαμε μία μικρή μάχη. Πάμε τώρα για τη δεύτερη. Θα πρέπει να τον κρατήσουμε στο post!
Το 55% των επισκεπτών μίας σελίδας, παραμένει στη σελίδα για λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας για να κάνουμε μια καλή πρώτη εντύπωση.
Παίζουν βέβαια κι άλλα πράγματα ρόλο, όπως για παράδειγμα το design του blog μας. Η εισαγωγή όμως παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, μια και έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα και έχουν έρθει στο post. Οπότε του δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή!
Φωτογραφία
Η κεντρική φωτογραφία που θα χρησιμοποιήσουμε στο post μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Ας μην ξεχνάμε ότι η φωτογραφία εμφανίζεται στα social media, όταν εμείς ή κάποιος άλλος μοιράζεται το post. Και είναι αυτή κυρίως που τραβάει το μάτι.
Μία φωτογραφία εξάλλου αξίζει όσο χίλιες λέξεις!
Η κεντρική φωτογραφία του post μπαίνει συνήθως μετά την εισαγωγή, αλλά μερικές φορές θα τη δείτε και πριν την εισαγωγή.
Αν το post είναι μεγάλο, μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλες φωτογραφίες για να σπάει λίγο το κείμενο και να είναι πιο όμορφο οπτικά.
Κύριο θέμα
Εδώ προχωράμε στο “ζουμί”. Στον κύριο λόγο για τον οποίο γράφουμε αυτό το post!
Προσοχή! Το κύριο θέμα δεν πρέπει να είναι ένα “κατεβατό περιεχομένου”.
Θα πρέπει να χωρίσουμε το κείμενό μας σε μικρότερα κομμάτια στα οποία μάλιστα, συστήνω να βάλουμε επικεφαλίδες.
Για παράδειγμα αυτό εδώ το μικρότερο “κομμάτι περιεχομένου” το οποίο διαβάζετε αυτή τη στιγμή έχει επικεφαλίδα “Κύριο θέμα”. Έχω προσθέσει την επικεφαλίδα ώστε να είναι εύκολο να σκαναριστεί από το ανθρώπινο μάτι αλλά και από τις μηχανές αναζήτησης.
Αν έγραφα ένα post για το άλλο μου blog, το Aspa Online και έγραφα μία ιστορία, πιθανόν να μην έβαζα επικεφαλίδες. Όμως θα φρόντιζα ώστε να έχω χωρίσει το κείμενό σε πολλές παραγράφους για να μην είναι κουραστικό στο μάτι.
Στο internet, χωρίζουμε το κείμενο σε περισσότερες παραγράφους απ’ όσες αν γράφαμε ένα κείμενο για χαρτί. Στο μάθημα της γλώσσας στο σχολείο, μάθαμε να αλλάζουμε παράγραφο όταν αλλάζει το νόημα του κειμένου. Στο internet μπορεί να χρειαστεί να σπάσουμε ακόμα περισσότερο τις παραγράφους γιατί οι άνθρωποι κουράζονται να διαβάζουν στην οθόνη, ειδικά από το κινητό.
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε δρόμο και να γράψουμε ένα πρόχειρο, κακογραμμένο ή σύντομο κείμενο. Στο post μου Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα blog post; εξηγώ περισσότερα για το μέγεθος και πώς επηρεάζει την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.
Επίσης, δεν έχει νόημα να γράφουμε posts απλώς για να γράψουμε posts. Για να δημιουργήσουμε ένα τέλειο, εξαιρετικό, σπουδαίο post θα πρέπει να προσφέρουμε αξία.
Επίλογος & Call to Action
Και φτάνουμε προς το τέλος του post μας. Στον επίλογο! Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο Neil Patel σε εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες, ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών στο blog του, το πρώτο πράγμα έκαναν ήταν να κατέβουν στο κάτω μέρος του post να δουν το συμπέρασμα. Αν έμεναν ικανοποιημένοι, ξανανέβαιναν προς τα πάνω και διάβαζαν το post.
Ο επίλογος είναι επίσης το σημείο στο οποίο πρέπει να πείτε στους αναγνώστες σας τι θέλετε να κάνουν.
Τι θέλετε να κάνουν τώρα που διάβασαν το post σας; Θέλετε να τους παραπέμψετε να διαβάσουν κάτι άλλο; Θέλετε να αφήσουν σχόλιο; Θέλετε να το μοιραστούν στα social media? Πείτε το!
Κουμπιά Share – Σχόλια – Σχετικά posts
Κάτω από τον επίλογο, ακολουθούν μερικά ακόμα σημεία κλειδιά της ανατομίας ενός τέλειου blog post. Συνήθως αυτά τα σημεία, προστίθενται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας, χωρίς να απαιτείται η δική σας συμμετοχή. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε αυτά:
Τα κουμπιά share, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε τα shares στα social media. Πρόκειται για τα κουμπιά με τα εικονίδια των social media που θα βρείτε, κάτω, πάνω ή στο πλάι των posts, τα οποία κάνουν εύκολο για τους αναγνώστες σας να τα μοιραστούν.
Ένας ακόμα τρόπος για να αυξήσετε την αλληλεπίδραση με το post σας είναι τα σχόλια. Τα σχόλια μάλιστα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν ένα απλό website από ένα blog.
Κάτω από τo post, μπορείτε επίσης να προσθέσετε σχετικά posts που έχετε γράψει στο παρελθόν, είτε χρησιμοποιώντας κάποιο plugin είτε προτείνοντας εσείς κάποια posts στα οποία θέλετε να οδηγήσετε τον αναγνώστη σας.
Κατεβάστε το αρχείο “Η ανατομία ενός τέλειου blog post” δωρεάν
Ελπίζω να βρήκατε το post μου χρήσιμο και βοηθητικό. Το δικό μου call to action είναι να σας παροτρύνω να κατεβάστε το συνοδευτικό αρχείο. Διαβάστε το, τυπώστε το, ακολουθήστε το και δημιουργήστε το δικό σας τέλειο blog post.
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου και ως δώρο καλωσορίσματος θα λάβετε το αρχείο “Η ανατομία ενός τέλειου post” στη στιγμή.
Ανυπομονώ να δω τα δικά σας τέλεια posts. Καλή επιτυχία!
Lefteris λέει
Καλησπέρα,
πραγματικά τέλειο post! μόνο μια ερώτηση. ποια πλατφόρμα προτείνετε για blog? έχει κόστος;
Aspa Tsamadi λέει
Χαίρομαι που το post φάνηκε χρήσιμο. Ευχαριστώ!
Εγώ προσωπικά έχω επιλέξει WordPress. Υπάρχουν δύο επιλογές για WordPress. Ένα αναλυτικό post που εξηγεί τις διαφορές των δύο επιλογών είναι εδώ:
https://aspatsamadi.com/wordpress-org-wordpress-com-diafora/